Τι είναι η Μέθοδος McKenzie?

Οι πιο συχνές παθήσεις που λειτουργεί αποδεδειγμένα, άμεσα και αποτελεσματικά η Μέθοδος McKenzie είναι:

Οσφυαλγία, Ισχιαλγία, Αυχεναλγία/Αυχενικό σύνδρομο, Πόνοι και δυσκαμψίες των αρθρώσεων, τενοντοπάθειες, πονοκέφαλοι/ζαλάδες, αθλητικές κακώσεις, για την αποφυγή χειρουργικών επεμβάσεων αλλά και αποκατάσταση μετά το χειρουργείο.

Οι επιστημονικές μελέτες, υποστηρίζουν ότι οι πόνοι του μυοσκελετικού συστήματος είναι στην πλειοψηφία τους μηχανικής αιτιολογίας (mechanical pains) δηλαδή προκαλούνται και επηρεάζονται από τις μηχανικές φορτίσεις που δέχεται το σώμα μας κατά τις καθημερινές δραστηριότητες (ορθοστασία, σκύψιμο, κάθισμα κλπ). Συνεπώς, και η θεραπεία που χρειάζεται να εφαρμοστεί είναι αντίστοιχα «μηχανική» δηλαδή μέσα από συγκεκριμένες μηχανικές φορτίσεις επί των μυοσκελετικών δομών.  Η Μέθοδος McKenzie, γνωστή ως Μηχανική Διάγνωση & Θεραπεία είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη ως μια από τις αποδεδειγμένα πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές μεθόδους. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο επιστημονικό σύστημα εξατομικευμένης αξιολόγησης, εμπεριστατωμένης διάγνωσης και αποτελεσματικής θεραπείας που αφορά στις μυοσκελετικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και των άκρων.

Πώς θα με βοηθήσει;

Μέσα από την κλινική διαδικασία της Μηχανικής Αξιολόγησης, ο διπλωματούχος στην ΜΔΘ θεραπευτής, καθορίζει άμεσα, από την πρώτη κιόλας συνεδρία το θεραπευτικό πρόγραμμα που ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει. Ο ασθενής ενημερώνεται πλήρως για το πρόβλημά του και εκπαιδεύεται στις ειδικές θεραπευτικές φορτίσεις/ασκήσεις και άλλες διαδικασίες που πρέπει να εφαρμόσει. Κατά αυτόν τον τρόπο, αποκτά την ικανότητα να αντιμετωπίζει συνεχώς την κατάστασή του και μόνος του (αυτοθεραπεία). Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό της προσέγγισης και κυρίως των έμπειρων Διπλωματούχων ΜΔΘ θεραπευτών είναι η ικανότητα για γρήγορη πρόγνωση της κατάστασης του εκάστοτε ασθενούς, αν δηλαδή η ανταπόκριση στην θεραπεία και η βελτίωση του προβλήματος, θα είναι γρήγορη ή αργή.

Ο ασθενής, από την πρώτη κιόλας συνεδρία ωφελείται με:

  • Αισθητή μείωση ή ακόμα και πλήρης κατάργηση του πόνου;
  • Γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες;
  • Μείωση των πιθανοτήτων για υποτροπή του πόνου;
  • Μείωση της ανάγκης για λήψη φαρμάκων, απουσίας από την εργασία, διαγνωστικών εξετάσεων κλπ.;
  • Έλεγχο και πρόγνωση της εξέλιξης της κατάστασης;
  • Εκπαίδευση για αυτοθεραπεία και αυτοδιαχείριση.

Συγγραφέας άρθρου: Μιχαήλ Ζούνης, τον μοναδικό Διπλωματούχο Θεραπευτή McKenzie, στην Κύπρο (https://medhelp24.com/el/users/michail-zounis)